Έλεγχος IMEI για iPhone, Samsung και Huawei – Πλήρης οδηγός

Έλεγχος IMEI για iPhone, Samsung και Huawei – Πλήρης οδηγός

Δημοσιεύτηκε από Iulia Nicolaie
σε 27.03.2024

Με την τεχνολογία να είναι τόσο προηγμένη, υπάρχουν πιθανώς πολλές πτυχές του τηλεφώνου σας για τις οποίες δεν γνωρίζετε ή δεν εξετάζετε απαραίτητα καθημερινά. Για λιγότερο ευχάριστες καταστάσεις, όπως η κλοπή ενός τηλεφώνου, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι. Για αυτόν τον λόγο, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς να αναγνωρίζετε πού βρίσκεται το κλεμμένο τηλέφωνό σας, ώστε να μπορείτε στη συνέχεια να το αποκλείσετε. Αυτό μπορεί να γίνει με την αναγνώριση του IMEI του τηλεφώνου.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε περισσότερα για:

  • Τι είναι το IMEI ενός τηλεφώνου;
  • Πώς να βρείτε το IMEI του τηλεφώνου σας.
  • Πώς να ελέγξετε το IMEI σε ένα iPhone.
  • Έλεγχος του IMEI στο Android.
  • Έλεγχος μαύρης λίστας IMEI και μεταχειρισμένα τηλέφωνα.
  • Τι σημαίνει η μαύρη λίστα IMEI;
  • 5 παραδείγματα ιστοτόπων όπου μπορείτε να ελέγξετε το IMEI δωρεάν.
  • Γιατί είναι σημαντικό το IMEI του τηλεφώνου.

Τι είναι το IMEI ενός τηλεφώνου;

Το IMEI του τηλεφώνου είναι σαν ένας διεθνής αριθμός ταυτότητας για το τηλέφωνό σας, μέσω του οποίου η συσκευή μπορεί να αναγνωριστεί σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ή φυσικά. Κάθε τηλέφωνο που κυκλοφορεί στην αγορά έχει αυτό το μοναδικό IMEI, το οποίο σημαίνει International Mobile Equipment Identity.

Το IMEI είναι το είδος των πληροφοριών που πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας μόλις αποκτήσετε ένα νέο κινητό τηλέφωνο. Ακόμη και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προτείνουν να γνωρίζετε αυτόν τον μοναδικό αριθμό αναγνώρισης.

Επίσης, η σειρά IMEI επιτρέπει στα τηλέφωνα να πραγματοποιούν κλήσεις έκτακτης ανάγκης, είτε έχει τοποθετηθεί κάρτα SIM στο τηλέφωνο είτε όχι. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τηλέφωνα με διπλή SIM έχουν δύο τέτοιους κωδικούς.

Είναι επίσης καλό να γνωρίζετε ότι αυτή η σειρά IMEI της συσκευής σας δεν πρέπει να συγχέεται με τη σειρά IMSI, η οποία αντιπροσωπεύει τον διεθνή αριθμό αναγνώρισης συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας και αποθηκεύεται και εκτυπώνεται στην κάρτα SIM. Στο αρχείο αγοράς ενός κινητού τηλεφώνου, αυτές οι δύο ενδείξεις συμπληρώνονται χωριστά.

Ο κύριος σκοπός του IMEI είναι να εκχωρήσει στο κινητό σας τηλέφωνο έναν μοναδικό αριθμό εγγραφής. Είναι κάπως παρόμοιο με τον αριθμό κυκλοφορίας ενός αυτοκινήτου.

Αν δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα αυτή τη σειρά, μην ανησυχείτε. Παρακάτω παρουσιάζουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε το IMEI για iPhone, καθώς και για μοντέλα Samsung και Huawei.

Από τι αποτελείται το IMEI ενός τηλεφώνου;

Το IMEI των κινητών τηλεφώνων αποτελείται συνήθως από 15 ψηφία. Τα τρία πρώτα υποδεικνύουν τον κωδικό του μοντέλου τηλεφώνου – TAC (Κωδικός Έγκρισης ύΤπου). Τα επόμενα δύο ψηφία αντιπροσωπεύουν τον κωδικό χώρας όπου συναρμολογήθηκε η συσκευή, για παράδειγμα, το 03 είναι ο κωδικός για την Κίνα. Τα επόμενα έξι ψηφία αντιπροσωπεύουν τον σειριακό αριθμό του τηλεφώνου (SNR – Serial Number ή SN). Το τελευταίο ψηφίο του IMEI δεν είναι πολύ σημαντικό.

 

 

Sign up for the latest updates

Πώς βρίσκετε το IMEI του τηλεφώνου σας;

Μόλις αποκτήσετε το τηλέφωνό σας, θα έχετε και αυτή τη σειρά IMEI. Το πρώτο και πιο προσβάσιμο μέρος για να αναγνωρίσετε το IMEI του smartphone σας, πριν καν το ανοίξετε, είναι, στην περίπτωση των νέων τηλεφώνων, ακριβώς στο κουτί στο οποίο παραλάβατε το τηλέφωνο ή στο τιμολόγιο αγοράς. Εάν λάβετε το αρχικό κουτί, πιθανότατα θα βρείτε αυτό το IMEI στο πίσω μέρος, το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να επικοινωνήσετε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας. Ορισμένες συσκευές έχουν αυτή τη σειρά χαραγμένη πάνω τους, είτε κάτω από την μπαταρία, στο πίσω μέρος της θήκης, είτε στη θήκη της κάρτας SIM, αν αναφερόμαστε σε τηλέφωνα με θήκη unibody.

Η απλούστερη και πιο προσιτή μέθοδος για να βρείτε το IMEI

Μπορείτε να βρείτε τη σειρά IMEI εισάγοντας τον ακόλουθο συνδυασμό στο πληκτρολόγιο του τηλεφώνου σας: *#06#. Αυτός είναι ο κωδικός που χρησιμοποιείται για την εύρεση της σειράς IMEI σας. Είναι η απλούστερη και πιο προσιτή μέθοδος για να βρείτε αυτόν τον κώδικα. Εάν το τηλέφωνό σας είναι διπλής SIM, θα εμφανιστούν δύο σειρές IMEI στο παράθυρο που ανοίγει. Κάτω από αυτήν τη σειρά ή τη σειρά, θα δείτε, μέσα στο ίδιο μήνυμα, μια νέα ένδειξη που ονομάζεται SN ή SNR που υποδηλώνει τον σειριακό αριθμό ή τον Σειριακό Αριθμό του τηλεφώνου.

Για να θυμάστε αυτές τις ενδείξεις, μπορείτε να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης με το τηλέφωνό σας, ώστε να τις έχετε στη διάθεσή σας για χρήση όταν τις χρειάζεστε. Αν και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για τον έλεγχο του IMEI του τηλεφώνου, πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι αυτός ο συνδυασμός χαρακτήρων μερικές φορές δίνει σφάλματα. Σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από το digitaltrends.com, αυτή η μέθοδος δεν λειτούργησε σε τρία από τα τέσσερα δοκιμασμένα τηλέφωνα.

Το μόνο smartphone που έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ήταν το Samsung Galaxy S6 Edge Plus, από το 2016. Στο Huawei P Smart 2019, το IMEI του τηλεφώνου εμφανίστηκε στην οθόνη μόνο με την τρίτη προσπάθεια. Επίσης, δεν λειτούργησε στο LG V40 ThinQ, καθώς και σε μοντέλα iPhone. Στην τελευταία περίπτωση, οι οδηγίες της Apple δεν περιλαμβάνουν τον συνδυασμό *#06# για τον έλεγχο του IMEI του τηλεφώνου. Για το λόγο αυτό, θα παρουσιάσουμε παρακάτω τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε το IMEI για iPhone.

Πώς ελέγχετε το IMEI σε ένα iPhone;

Εάν είστε κάτοχος μιας συσκευής που παράγεται από την Apple, θα σας δείξουμε πώς να αναγνωρίζετε τη σειρά IMEI, απευθείας από το τηλέφωνό σας. Αν και νομίζετε ότι δεν χρειάζεστε αυτόν τον αριθμό αναγνώρισης, να ξέρετε ότι μπορεί να τον χρειαστείτε όταν δεν το περιμένετε.

Τα iPhone είναι κινητά τηλέφωνα που τραβούν την προσοχή, ειδικά για τον ελκυστικό σχεδιασμό και την αξία τους στην αγορά, που τραβούν τα βλέμματα των περίεργων, αλλά δυστυχώς και των πιθανών κλεφτών. Για το λόγο αυτό, η πιθανότητα της πολύτιμης συσκευής σας να καταλήξει στα χέρια κάποιου άλλου αυξάνεται σημαντικά. Η σειρά IMEI θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε το τηλέφωνο που κλάπηκε ή που χάσατε από απροσεξία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν εκπρόσωπο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σας, ο οποίος, αφού λάβει το IMEI του τηλεφώνου σας, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία του τηλεφώνου σας.

 

 

IMEI για iPhone X. Πηγή: makeusof.com

Ωστόσο, πρώτα απ 'όλα, η απλούστερη μέθοδος για να αναγνωρίσετε αυτόν τον αριθμό είναι να μεταβείτε στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου, στην ενότητα Γενικά > Πληροφορίες > IMEI. Επίσης, στο iPhone, μπορείτε να βρείτε το IMEI στο Finder ή στο iTunes μέσω αναζήτησης, εάν δεν έχετε πλέον το αρχικό κουτί του τηλεφώνου ή εάν αποφασίσατε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο τηλέφωνο.

Εάν το τηλέφωνό σας έχει εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα iOS 6 ή νεότερο, τότε θα έχετε επίσης την επιλογή να αντιγράψετε αυτόν τον αριθμό στο τηλέφωνό σας, για να μπορέσετε αργότερα να "επικολλήσετε κείμενο" όπου το χρειάζεστε. Για λόγους ασφαλείας, συνιστάται να μην κοινοποιείτε αυτόν τον αριθμό αναγνώρισης με κανέναν, εκτός από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας ή το προσωπικό υποστήριξης και τεχνικής βοήθειας της Apple.

Μια άλλη επιλογή για να βρείτε το IMEI για iPhone είναι να αποκτήσετε πρόσβαση στο appleid.apple.com, από το Safari, σε Mac, όπου θα συνδεθείτε με το Apple ID σας. Στη συνέχεια, πρέπει να κάνετε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να φτάσετε στην ενότητα "Συσκευές", όπου θα δείτε επίσης το IMEI της συσκευής σας. Εάν διαθέτετε iPhone με λειτουργικό σύστημα iOS 10.3 ή νεότερες εκδόσεις, θα μπορείτε να αναγνωρίσετε τη σειρά IMEI αφού συνδεθείτε στον λογαριασμό σας Apple και στη συνέχεια, αποκτήστε πρόσβαση στην επιλογή Ρυθμίσεις > Το όνομά σας.

Μια επιλογή που αποδεικνύεται απλή στην εφαρμογή είναι να εισαγάγετε το τηλέφωνο και να αποκτήσετε πρόσβαση στην επιλογή Προτιμήσεις, μετά να εισαγάγετε το Apple ID και μετά το iPhone.

Sign up for the latest updates

IMEI iPhone, εγγεγραμμένο στην υποστήριξη SIM

Το εάν το IMEI εμφανίζεται ή όχι στην οθόνη εξαρτάται από το μοντέλο του τηλεφώνου σας. Υπάρχουν πολλά μοντέλα iPhone που έχουν εγγεγραμμένο το IMEI στην υποστήριξη SIM:

  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus

Έλεγχος του IMEI στο Android

Στην περίπτωση των τηλεφώνων Android, η πρώτη και πιο προσιτή επιλογή για έλεγχο του τηλεφώνου μπορεί να γίνει και από τις ρυθμίσεις (από το μενού Ρυθμίσεις της συσκευής). Ανάλογα με την έκδοση του τηλεφώνου, μπορείτε να ελέγξετε το IMEI ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

● Ρυθμίσεις > Σχετικά με το τηλέφωνο > Κατάσταση > IMEI

● Ρυθμίσεις > Γενικά > Σχετικά με τη συσκευή > Κατάσταση > IMEI

● Ρυθμίσεις > Σύστημα > Σχετικά με το τηλέφωνο > Κατάσταση > IMEI

● Ρυθμίσεις > Σχετικά με τη συσκευή > Κατάσταση > IMEI

Έλεγχος IMEI για μοντέλα Huawei και Samsung

Ο επίσημος ιστότοπος της Huawei προσφέρει τέσσερις μεθόδους με τις οποίες οι χρήστες smartphone μπορούν να μάθουν το IMEI του τηλεφώνου.

  1. Πληκτρολογήστε τον συνδυασμό *#06# στο πληκτρολόγιο του τηλεφώνου σας για έρευνα.
  2. Όταν η συσκευή είναι ενεργοποιημένη, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μεταβείτε στις "Ρυθμίσεις", μετά να εισέλθετε στην ενότητα "Πληροφορίες" και μετά να αποκτήσετε πρόσβαση στην τρέχουσα κατάσταση για έρευνα.
  3. Ελέγξτε το IMEI της συσκευής στην ετικέτα στο πίσω μέρος του τηλεφώνου, εάν μπορείτε να αφαιρέσετε τη θήκη της.
  4. Ελέγξτε τον σειριακό αριθμό της συσκευής στη συσκευασία του προϊόντος, δηλαδή το κουτί στο οποίο μπήκε όταν την αγοράσατε.

 

 

Ο έλεγχος του IMEI για μοντέλα portfolio Samsung μπορεί να γίνει ακολουθώντας τα ίδια βήματα όπως και για τα μοντέλα της Huawei. Επιπλέον, οι υπάλληλοι της Samsung προσφέρουν επίσης το πραγματικό τιμολόγιο που λαμβάνετε ως απόδειξη της συναλλαγής μεταξύ εσάς και της εταιρείας ως καθοδήγηση για τον έλεγχο του IMEI και του SNR του τηλεφώνου.

Sign up for the latest updates

Έλεγχος μαύρης λίστας IMEI και μεταχειρισμένα τηλέφωνα

Ο ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Οι κατασκευαστές που γνωρίζουμε ήδη μας υπόσχονται μοντέλα ολοένα και πιο υψηλών επιδόσεων που μας εκπλήσσουν όσον αφορά την ποιότητα και την καινοτομία. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι συχνά δεν έχουμε τον απαραίτητο προϋπολογισμό για να αγοράσουμε ένα τηλέφωνο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αγορά, γι' αυτό καλό είναι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αγοράς μιας μεταχειρισμένης συσκευής, η οποία συνοδεύεται από σημαντικά πιο συμφέρουσες τιμές.

Θα συναντήσετε προσφορές μεταχειρισμένων τηλεφώνων που δύσκολα θα αρνηθείτε, δεδομένου ότι είναι προσιτές, αλλά σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να προσέχετε μια άλλη πτυχή. Αυτό που πρέπει να εξετάσετε είναι αν το τηλέφωνο που αποφασίσατε να αγοράσετε βρίσκεται στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» των τηλεφώνων, γνωστή και ως «μαύρη λίστα». Ο τρόπος που μπορείτε να το δείτε αυτό είναι μέσω ενός ελέγχου μαύρης λίστας IMEI.

Τι σημαίνει μια μαύρη λίστα IMEI;

Μια μαύρη λίστα IMEI ή μια μαύρη λίστα είναι μια βάση δεδομένων μέσω της οποίας μπορείτε να προσδιορίσετε εάν μια συγκεκριμένη κινητή συσκευή έχει αναφερθεί ως χαμένη, κλεμμένη ή ότι προέρχεται από απάτη (π.χ. μη πληρωμή συνδρομής ή δόσεις), με βάση το IMEI του τηλεφώνου. Επομένως, εάν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα τηλέφωνο, ειδικά ένα μεταχειρισμένο, θα πρέπει να μάθετε την κατάσταση του τηλεφώνου σας. Για αυτό, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο imei.info, μια πλατφόρμα που βασίζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τεχνικής βοήθειας όσον αφορά τις πληροφορίες IMEI και τον έλεγχο IMEI.

Το τηλέφωνό σας μπορεί επίσης να εισαχθεί σε αυτήν τη μαύρη λίστα για έναν επιπλέον λόγο. Αναφερόμαστε εδώ σε χρήστες που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους που προβλέπονται στις συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και του εκάστοτε προσώπου.

Η μαύρη λίστα περιέχει επίσης τις ενδείξεις IMEI των τηλεφώνων που ανήκουν σε άτομα που δεν έχουν σεβαστεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται στα συμβόλαια αγοράς τηλεφώνου, όπως επαναλαμβανόμενη μη πληρωμή λογαριασμών. Οι περισσότερες εταιρείες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μεταδίδουν αυτές τις μαύρες λίστες η μία στην άλλη, με αυτά τα IMEI, έτσι ώστε εάν το εν λόγω άτομο αποφασίσει να μεταφερθεί σε άλλο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο υπό την ομπρέλα οποιουδήποτε άλλου τοπικού ή ακόμη και περιφερειακού φορέα.

 

 

5 Παραδείγματα ιστοτόπων όπου μπορείτε να ελέγξετε το IMEI δωρεάν

Το IMEI του τηλεφώνου μπορεί επίσης να ελεγχθεί δωρεάν στους παρακάτω ιστότοπους:

Sign up for the latest updates

Γιατί είναι σημαντικό το IMEI του τηλεφώνου;

Έχουμε δει ότι σε κάθε τηλέφωνο έχει εκχωρηθεί ένα IMEI, ένας μοναδικός κωδικός που αφορά μόνο τη συγκεκριμένη συσκευή, ο οποίος επιτρέπει στον αγοραστή ενός μεταχειρισμένου τηλεφώνου να ελέγξει εάν το τηλέφωνο έχει αναφερθεί ότι προέρχεται από απάτη ή από τη χώρα προέλευσης του τηλεφώνου, ποιο είναι το μοντέλο του τηλεφώνου και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες για το τηλέφωνο. Το IMEI δημιουργήθηκε, στην πράξη, έτσι ώστε τα κινητά τηλέφωνα να αναγνωρίζονται εύκολα ανά πάσα στιγμή στη ζωή τους.

Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να είναι πιο εύκολα από ό,τι φαντάζεστε. Εάν αποφασίσετε να αλλάξετε το τηλέφωνό σας, μπορείτε να απευθυνθείτε με σιγουριά στην πρώτη αγορά στη Ρουμανία που είναι αφιερωμένη σε επαληθευμένα μεταχειρισμένα τηλέφωνα από όλες τις απόψεις. Θα λάβετε επίσης μεγάλη εγγύηση, για 12 μήνες από την ημερομηνία αγοράς.

Μερίδιο:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates